woensdag 6 januari 2010

En waar is het onderwijs?


Terwijl bibliotheken zich voluit afvragen wat hun rol moet zijn in de nieuwe digitale wereld. Blijft het op onderwijs gebied akelig stil. En dat is vreemd, scholen zouden toch voorop moeten lopen met het begeleiden van jongeren in de digitale wereld, en ze niet alleen leren om te gaan met internet maar ook met het fenomeen als zo danig.
Er zijn zeker wel ontwikkelingen. Het ouderwetse schoolbord geraakt uit de gratie, om plaats te maken voor een bord dat veel interactiever is. Docenten van de verschillende vakken geven opdrachten die uit te werken zijn met behulp van het internet. Echter, ik mis de interactie, geen web 2.0 toepassingen alleen maar web 1.0 gedachten. Alsof het onderwijs doofstom is op dit gebied. Vreemd voor organisaties waar je prat op moet gaan, als het om weten en leren gaat.

Faceschool, is bedacht door scholieren uit België, een simpel interface zoals die van Facebook maar dan gericht op het onderwijs. Een ontmoetingsplaats voor scholier en leraar. Niet alleen om te chatten, maar ook om taak gericht bezig te zijn. Het bestaat niet, misschien wel ergens een takje via een netwerk op een school, maar een applicatie die gebouwd is voor onmiddellijk gebruik door onderwijsinstellingen, dat is er niet. Door het gebruik van een interface, waarin de verschillende vakken van school een eigen plaats hebben, waarin groepen gecreëerd kunnen worden voor de diverse profielen, is het mogelijk de leerling snel wegwijs te maken in de wereld van bijvoorbeeld web 2.0 toepassingen. Een applicatie voor heel het onderwijs, toekomst muziek?


Toekomst muziek zou het niet hoeven te zijn. Een paar enthousiaste mensen, subsidie van Europa en de hulp van de mensen achter bijvoorbeeld Hyves, of blijven scholen zelf maar steeds op zoek naar de wielen van de wagen die allang ergens rond aan het rijden is.



Voor meer informatie over Faceschool: http://www.nieuwsblad.be/faceschool

Geen opmerkingen:

Een reactie posten